1967: Třiapadesát let od zrodu dospělého rocku

Připadá to až neuvěřitelné, ale od památného přelomového roku rocku uplynulo už přes půl století. Většina autorit se shodne na konstatování, že v sedmašedesátém rock takříkajíc dospěl. Rokenrol, potažmo bigbít, během několika měsíců doslova explodoval gejzíry nápadů, a rázem se proměnil v plnohodnotné mnohotvárné a barevné umění, nevyčerpatelnou studnici inspirací pro další a další generace hudebníků. Je paradoxní, že dobový hudební tisk termín rock vůbec nepoužíval, vystačil si s „opřívlastkovaným“ popem a muzikou.

Mnohým napoví pouhý výběrový výčet sedmašedesátkových alb: THE BEATLES (Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band, Magical Mystery Tour), SMALL FACES (Itchycoo Park), ERIC BURDON & THE ANIMALS (Winds Of Change), THE DOORS (The Doors, Strange Days), JEFFERSON AIRPLANE (Surrealistic Pillow, After Bathing At Baxter’s), PINK FLOYD (The Piper At The Gates Of Dawn), LOVE (Forever Changes), CREAM (Disraeli Gears), THE BYRDS (Younger Than Yesterday), THE ROLLING STONES (Between The Buttons, Their Satanic Majesties Request), THE WHO (The Who Sell Out), THE VELVET UNDERGROUND (The Velvet Underground & Nico), PROCOL HARUM (Procol Harum), THE JIMI HENDRIX EXPERIENCE (Are You Experienced?, Axis: Bold As Love), JOHN MAYALL & THE BLUESBREAKERS (A Hard Road, Crusade), GRATEFUL DEAD (Grateful Dead), THE ELECTRIC PRUNES (Electric Prunes), MOBY GRAPE (Moby Grape), THE YARDBIRDS (Little Games), CANNED HEAT (Canned Heat), BIG BROTHER AND THE HOLDING COMPANY (Big Brother And The Holding Company), Vanilla Fudge (Vanilla Fudge),  Captain Beefheart (Safe As Milk), MOODY BLUES (Days Of Future Passed), THE AMBOY DUKES (The Amboy Dukes), TEN YEARS AFTER (Ten Years After), BEACH BOYS (Smiley Smile), TRAFFIC (Mr. Fantasy).

Vedle LP dokumentujících vývoj „zasloužilých umělců“, příkladově beatlesovského Seržanta, dominují seznamu prvotiny, jež jsou dnes nedílnou součástí rockové pokladnice.
Většina z uvedených alb zní stále moderně, s pelem progresivity a jedinečnosti. Tehdejší avantgarda víceméně stanovila do současna platné hranice rocku, coby jednoho ze základních žánrů tzv. moderní populární hudby.

V prvním dílu rokem 1967 víceméně jen prolétneme. K nejzajímavějším tématům se samozřejmě vrátíme detailněji v jednotlivých pokračováních. Budeme se prioritně zabývat hudbou a s ní souvisejícími jevy a událostmi. Takže vlastně vším: módou, technikou, životním stylem počínaje a politikou konče…

Jaromír Merhaut (Publikováno v magazínu Spark 1-12/2017)

01) Nástup psychedelie i nespoutané vášně
02) Předzvěsti léta lásky
03) Půlstoletí kapely seržanta pepře
04) Born To Be Wild, Heavy Metal Thunder
05) Symfonie hammondů a mellotronů
06) Spalující i povznášející léto lásky – beatnici a hipíci
07) Make Love, Not War
08) Duha nad Monterey
09) Dozvuky a poselství Monterey
10) Syd Barrett – démant odvrácené strany bytí
11) A metr na ně máme! Na koho? Na chuligány vlasatce bigbíty přece!
12) Big beat v ČSSR

2 názory na “1967: Třiapadesát let od zrodu dospělého rocku”

    1. Přidávám se s poděkováním za bezva četbu. Pro tyhle historický seriály je zvolená populárně-naučná forma ideálním řešením, běžného čtenáře nenudí ani pasáže týkající se nehudebních témat, které však nutno zmínit kvůli souvislostem i pochopení doby. Pro autora je to chůze na tenkým ledě, bo snadno sklouznout k lacinosti nebo odbočit do slepý ulice, Jarda se ale všem nástrahám vyhnul s přehledem jemu vlastním. Klobouk dolů!

Pridaj komentár