Humble Pie

Jedna z významnejších anglických hard–blues rockových skupín zo 70. rokov sa volá Humble Pie. Vznikla koncom roku 1968 zo skupín ako Small Faces (Steve Marriott), The Herd (Peter Frampton) a Spooky Tooth (Greg Ridley). Zostavu dopĺňal mladučký bubeník Jerry Shirley.

Po nesmelom úspechu singlu Natural Born Bugie sa im v roku 1969 podarilo vydať dva albumy na značke Immediate Records, a síce As Safe As Yyesterday Is a Town & Country. Obidva albumy sú skôr opatrným rozjazdom a potenciál skupiny iba naznačujú. V tom istom roku skupina absolvovala turné po Spojených štátoch, ktoré ukázalo, že naživo je to „iné kafe“. Mohutné bluesrockové improvizácie slávili úspech a skupina v roku 1970 podpísala zmluvu s A&M Records, čo sa ukázalo ako správne rozhodnutie. Hneď nasledujúca doska, Humble Pie (1970), znamenala tvorivý vrchol (a niektorými fanúšikmi je považovaná za najlepší album vôbec). Marriottov perfektný hlas a spevácke umenie sa tu prvý raz prejavili naozaj naplno. Nasledovali dve úspešné dosky, Rock On a Performance Rockin’ The Fillmore, obe z roku 1971. Druhý, koncertný dvojalbum, obsahoval okrem dlhočizných improvizácií aj perfektnú hardrockovú verziu skladby I Don’t Need No Doctor, ktorá bodovala v USA. Napriek úspechu odišiel zo skupiny gitarista Frampton, aby prostredníctvom sólovej kariéry úspešne prežil po vlastnej osi. Jeho náhradou sa stal gitarista skupiny Colosseum, Dave „Clem“ Clempson. V tvorbe sa následne dostalo viac na blues a soul, ku ktorým tiahol frontman Marriott. Hneď prvý album v novej zostave, Smokin’ (1972), sa stal najúspešnejšou nahrávkou skupiny za celú jej existenciu. Hity ako Hot ‘n’ Nasty alebo 30 Days In The Hole si úspešne viedli v americkej hitparáde a to pomohlo aj dvojalbumu Lost And Found (1973), čo boli vlastne znovu vydané prvé dva albumy. Spolu s ženskou vokálnou skupinou The Blackberries vydala kapela Humble Pie dvojalbum (čiastočne živý) Eat It (1973). Predstavuje posledný z vrcholových albumov skupiny, nasledujúce albumy Thunderbox (1974) a Street Rats (1975) zanamenali pokles úspešnosti a v roku 1975 sa skupina rozpadla.

Nebol to však koniec histórie Humble Pie.

V roku 1979 Marriott obnovil činnosť kapely v zostave so Shirleym, Anthonym Jonesom (basa) a Bobbym Tenchom (spev, gitara). Bez väčšieho ohlasu vydala albumy On To Victory (1980) a Go For A Throat (1981) a v roku 1983 sa rozpadla.

V roku 1989 sa zjavuje formácia Humble Pie featuring Jerry Shirley, ktorá pôsobila až do roku 1999, predovšetkým v USA. Nikdy nič nenahrala, ale na koncertoch mala úspech. V zostave pôsobil aj Charlie Huhn (spev, gitara) a viacerí muzikanti, ktorí sa menili v čase.

Z pôvodných členov už nežijú dvaja, v roku 1991 (20.4.) vo svojom byte pri požiari uhorel Steve Marriott a Greg Ridley umrel dňa 19.11.2003 na zdravotné problémy. Práve Ridley stál za poslednou inkarnáciou skupiny v zložení Shirley, Ridley, Tench a Dave Colwell (gitara). V roku 2002 vydali štúdiový album Back On Track.

V rámci prosperujúceho biznisu s hudbou zo 60. a 70. rokov vyšli viaceré živé nahrávky Humble Pie, menovite King Biscuit Flower Hour: In Concert (1996, pôvodné nahrávky z roku 1973), BBC Sessions: Natural Born Boogie (2000, pôvodné nahrávky z rokov 1969-1973), Live At The Whisky A-Go-Go’69 (2001), Greatest Hits Live (2003, ide o King Biscuit Flower Hour s iným obalom a bez jednej skladby), The Atlanta Years (2005, obsahuje nevydaný album z roku 1982 a koncert z roku 1983) a ďalšie.

P.S. V roku 2005 vyšlo DVD, ktoré zachytáva koncert rôznych známych hudobníkov hrajúcich na počesť Stevea Marriotta pod názvom The Steve Marriott Astoria Memorial Concert 2001.

Diskografia:

  1. As Safe As Yesterday Is (1969)
  2. Town & Country (1969)
  3. Humble Pie (1970)
  4. Rock On (1971)
  5. Performance Rockin’ The Fillmore (1971)
  6. Smokin’ (1972)
  7. Eat It (1973)
  8. Thunderbox (1974)
  9. Street Rats (1975)
  10. On To Victory (1980)
  11. Go For A Throat (1981)
  12. King Biscuit Flower Hour: In Concert (1996)
  13. The Scrubbers Sessions (1996)
  14. BBC Sessions: Natural Born Boogie (2000)
  15. Live At The Whisky A-Go-Go’69 (2001)
  16. Back On Track (2002)
  17. Greatest Hits Live (2003)
  18. Natural Born Bugie (2003)
  19. The Atlanta Years (2005)
  20. Live In Concert (2010)
  21. Live In New York 1971 (2012)
  22. California ’81 (2012)
  23. Performance Rockin’ the Fillmore: The Complete Recordings (2013)

(upravený text, pôvodne vznikol pre Progboard 08/2009)

2 názory na “Humble Pie”

  1. Okrajovo si spomínam na našu debatu okolo Humble Pie…
    V prípade tejto skupiny na napadá určitá paralela s Rush, kde to rovnako na začiatku veľmi nezafungovalo. Má to na svedomí jedna výberovka, ktorú mi požičal kolega v práci a ja som sa akosi nechytal. Aj Tvojou zásluhou však postupne odhaľujem krásy hudby Humble Pie…
    Vďaka za profil!

Pridaj komentár