Škótska odpoveď na Joplinku

V súvislosti so škótskou skupinou, o ktorej by som rád napísal pár viet, je dôležité všimnúť si dve veci. Prvou je snaha o nájdenie adekvátnej náhrady za zosnulú Janis Joplin a druhou je tragický osud gitaristu Lesa Harveyho zasiahnutého elektrickým prúdom.

Leslie Harvey (brat známejšieho speváka Alexa Harveyho a jeho Sensational Bandu) a Maggie Bell spolu hrali už počas roku 1967, ako tínedžeri. Postupne sa vyprofilovali do skupiny Power, ktorú si vzal pod svoje krídla slávny manažér Peter Grant (aby sme boli féroví, patrí sa spomenúť aj druhého manažéra menom Mark London). Od Johna Mayalla sa pridal bubeník Colin Allen a po zmene mena na Stone The Crows sa mohlo ísť do štúdia (s basákom Jimom Dewarom a klávesákom Johnom McGinnisom). Skupina nahrala štyri albumy, Stone The Crows (1969), Ode To John Law (1970), Teenage Licks (1971) a Ontinuous Performance (1972) V zostave sa po druhom albume objavila dvojica Steve Thompson (basa) a Ronnie Leahy (klávesy).

V roku 1972 tragicky zahynul gitarista Les Harvey, ktorého zasiahol na pódiu elektrický prúd. Skupina sa pokúšala nájsť náhradu kvôli turné, padlo meno Peter Green z Fleetwood Mac, vypomohol Steve Howe (áno, z Yes) a konečným riešením bol Jimmy McCulloch, ktorého vidno aj na dochovanom DVD, hrá na jednej skladbe posledného albumu. Avšak tragédia sa vpísala hlboko do života skupiny a tá v roku 1973 skončila. Po rozpade sa Maggie Bell dala na sólovú dráhu. Vydala dva albumy, Queen Of The Night (1973) a Suicide Sal (1975). Colin Allen sa pridal k holandskej skupine Focus. Jim Dewar hral s Robinom Trowerom a Jimmy McCulloch bol súčasťou Wings Paula McCartneyho.

Počnúc 90. rokmi sa na pultoch CD predajní objavili raritné nahrávky (väčšinou živé) ako BBC Radio 1 – Live In Concert 1971/1972 (1998), BBC Sessions Vol. 1 a 2. (1998, 2000, nahrávky z rokov 1969-1972), Live In Montreux 1972 (2002) alebo Maggie Bell & Stone The Crows: Coming On Strong (2004) a ďalšie.

Fandovia poctivého blues rocku a Janis Joplin si určite prídu na svoje.

(upravené, pôvodne zverejnené na progboarde)

Diskografia:

  1. Stone The Crows (1969)
  2. Ode To John Law (1970)
  3. Teenage Licks (1971)
  4. Ontinuous Performance (1972)
  5. BBC Radio 1 Live In Concert (1971/1972) (1998)
  6. The BBC Sessions Vol. 1 1969-1970 (1998)
  7. The BBC Sessions Vol. 2 1971-1972 (1998)
  8. Live In Montereux 1972 (2002)
  9. Maggie Bell & Stone The Crows: Coming On Strong (2004)
  10. Live Crows 1972/1973 (2008)
  11. Radio Sessions 1969-1972 (2009)

4 názory na “Škótska odpoveď na Joplinku”

  1. Dle hesla, Čím víc nosičů, tím větší roker!, jsem zadovážil na LP a posléze na CD. Samozřejmě za objev téhle super grůpy má můj vděk autor pofilu a jeho někdejší příspěvky na Progboardu.

    1. Veru, donedávna to bolo priam nezohnateľné. Našťastie, trpezlivosť ruže prináša. A to som si kedysi dávno kupoval cédečka od Repertoire a veľmi dlho boli priam ležiakom na pulte nemenovaného obchodu. A potom zrazu zmizli a bola z toho rarita!

Pridaj komentár