Renaissance – krásno máme definované

Kto sa raz vydá na cestu po britských progresívnych rockových skupinách z prelomu 60. a 70. rokov, nemá šancu, aby obišiel kapely, ktoré svoju slávu založili na preberaní motívov z klasickej hudby. Medzi „classicalrockovými“ kapelami možno nájsť niekoľko jedinečných zoskupení, ale jedno sa vymyká. Anjelský ženský spev v podaní Annie Haslam sa navždy zapísal do sŕdc priaznivcov skupiny Renaissance. Spolu so svojimi spoluhráčmi nasadila latku tak vysoko, že ju prakticky nikto nedokázal ani len dorovnať, nieto ešte preskočiť.

Zakladajúci členovia pritom v čase jej najväčšej slávy v zostave ani nefigurovali. Akokoľvek čudne to znie, kapelu dali dohromady bývalí členovia The Yardbirds. Keith Relf (spev, harmonika, gitara) a Jim McCarty (bicie) mali chvíľku akustické duo zvané Together, ale zakrátko poobsadzovali aj posty ako basgitarista (Louis Cennamo), klávesák (John Hawken) a speváčka (Jane Relf, Keithova sestra). Skupina sa zrodila v roku 1969 a v tom istom roku vydala jedinečný eponymný debutový album, ktorý naznačil, že spájať psychedéliu, folk a klasiku má význam. Žiaľ, skupina sa počas koncertovania po Európe i USA dostala do personálnych treníc a v roku 1970 sa rozpadla. Cennamo vypočul vábenie džezrockovej legendy Colosseum, Relf neskôr založil Armageddon a McCarty sa zjavil vo formácii Shoot. Hawken bol prinútený dodržať zmluvu s Island Records, nuž najal nejakých muzikantov (napr. gitaristu Michaela Dunforda) a dokončil album Illusion, ktorý vyšiel iba v Nemecku. Začala sa na ňom spolupráca s textárkou Betty Tchatcher.

Skupina následne skúšala viacerých muzikantov, za mikrofón si stúpla Anne-Marie „Binky“ Cullom a potom Annie Haslam. Hawken odišiel a nahradil ho John Tout. V zostave Haslam, Tout, Rob Hendry (gitara), John Camp (basa) a Terence Sullivan (bicie) sa kapela predstavila na albume Prologue (1972). Hoci šlo o klasický nesúrodý pokus o nájdenie vlastnej tváre, nešlo nepočuť, že sa rodí legenda. Annie Haslam a jej operne školený päťoktávový hlas je radosť počúvať. Na turné s kapelou vyrazil nový gitarista Peter Finberg, ktorý nahradil Hendryho, ale dlho sa neohrial a vystriedal ho starý známy Michael Dunford.

Zrodila sa klasická zostava, ktorá nahrala sedem albumov, z ktorých prvé štyri patria medzi absolútne dokonalé umelecké diela hodné Parnasu. Ide o Ashes Are Burning (1973), Turn Of The Cards (1974), Sheherazade And Other Stories (1975) a Live At Carnegie Hall (1976), pričom podmanivú muziku obohacoval aj orchester. Nedá sa to opísať, musí sa to počuť. Aj ďalšie albumy boli príjemné, Novella (1977) a A Song For All Seasons (1978) si celkom dobre viedli aj v rebríčkoch. Z druhého menovaného albumu dokonca vzišiel singlový hit Northern Lights. Posledné dielo klasickej zostavy, Azure d’Or (1979), zaznamenalo ústup z pozícii. Blížili sa 80. roky a monumentálna artrocková muzika bola zadupaná punkom. Zároveň sa vo zvuku začali presadzovať umelohmotné „synťáky“, čomu kapela odolávala pomerne nepresvedčivo.

V roku 1980  odišiel Tout a nasledoval ho Sullivan. Novovlnné trendy si zvyšná trojica odkrútila na albumoch Camera Camera (1981) a Time-Line (1983), vždy s inými muzikantmi. Kapela to s trápením dotiahla do roku 1987 a potom to definitívne zabalila.

Annie Haslam si viedla paralelnú sólovú kariéru (prvý album jej vyšiel už v roku 1977 – Annie In Wonderland) a ako ona, tak Dunford v 90. rokoch občas používali visačku Renaissance. Kapela sa vrátila v roku 1998, aby nahrala album Tuscany, ktorý napokon vyšiel až v roku 2001. Kostru zostavy tvorili Haslam, Dunford a Sullivan, pridali sa aj Tout, Mickey Simmonds (klávesy), Roy Wood (basa) a Alex Caird (basa). Koncertné turné v roku 2001 prinieslo zostavu Haslam, Dunford, Sullivan, Simmonds, Rave Tesar (klávesy) a David J. Keyes (basa). Kapela sporadicky vystupovala, ale ťažko hovoriť o súvislej existencii.

V roku 2011 zomrela Betty Tchatcher, o rok neskôr ju nasledoval Dunford. Na jeho pamiatku kapela vydala v roku 2013 album Grandine Il Vento, o rok neskôr vyšiel aj s tromi bonusmi pod názvom Symphony Of Light. Zaujímavé je, že jeho financovanie zabezpečila internetová služba Kickstarter. V roku 2015 zomrel aj Tout.

Kapela je dnes prakticky americká. V zostave figurujú samí Američania, a síce Keyes, Rave Tesar (klávesy), Frank Pagano (bicie), Jason Hart (klávesy) a Ryche Chlanda (gitara). Ešte aj Annie Haslam žije od roku 1999 za veľkou mlákou.

P.S. V druhej polovici 70. rokov sa drvivá väčšina zakladajúcich členov Renaissance zišla v kapele Illusion, ale to je iný príbeh. Nefiguroval v ňom Keith Relf, ktorý tragicky zahynul v roku 1976.

Diskografia:

  1. Renaissance (1969)
  2. Illusion (1971)
  3. Prologue (1972)
  4. Ashes Are Burning (1973)
  5. Turn Of The Cards (1974)
  6. Sheherazade And Other Stories (1975)
  7. Live At Carnegie Hall (1976)
  8. Novella (1977)
  9. A Song For All Seasons (1978)
  10. Azure d’Or (1979)
  11. Camera Camera (1981)
  12. Time-Line (1983)
  13. At The Royal Albert Hall With The Royal Philharmonic Orchestra Part 1 (1997)
  14. At The Royal Albert Hall With The Royal Philharmonic Orchestra Part 2 (1997)
  15. BBC Sessions (1999)
  16. Unplugged Live At The Academy Of Music, Philadelphia USA (2000)
  17. Day Of the Dreamer (2000)
  18. Tuscany (2001)
  19. Can You Hear Me (2001)
  20. In The Land Of The Rising Sun Live In Japan 2001 (2002)
  21. British Tour ’76 (2006)
  22. Dreams & Omens Live At The Tower theatre, Philadelphia PA 1978 (2008)
  23. Renaissance Tour 2011 – Turn Of The Cards And Scheherazade & Other Stories Live In Concert (2011)
  24. Grandine Il Vento (2013)
  25. Academy Of Music 1974 (2015)
  26. DeLane Lea Studios 1973 (2015)
  27. Live At The Union Chapel (2016)

Pridaj komentár