38 Special – Južanský AOR v tieni velikánov

Kedysi dávno, koncom 60. rokov hral Don Barnes (gitara) s chalanmi s Lynyrd Skynyrd a videl, že je to dobré. Nečudo, že v roku 1974 založil spolu s najmladším bratom Van Zantom, Donniem (spev), kapelu 38 Special.

Južanský rock sa predral na výslnie a ovládol nielen USA, nuž nečudo, že sa táto floridská kapela „poskynyrdovala“. Zostavu doplnili hráči ako Jeff Carlisi (gitara), Steve Brookins (bicie), Jack Grondin (dychy, bicie) a Ken Lyons (basa). V roku 1977 nahradil posledného menované Larry Junstrom, Barnesov starý známy zo „skynyrdovskej“ minulosti. Paberkovanie v regióne skončilo v roku 1977, kedy sa Lynyrd Skynyrd zrútili s lietadlom do močariska a zrazu bol priestor na novú krv. Kapela tiež najala nejaké tie speváčky, po vzore už niekoľkokrát zmieneného idolu, takže sa mohlo ísť do štúdia.

Albumy 38 Special (1977) a Special Delivery (1978) priniesli vcelku priemernú kópiu zmienenej veličiny, nuž nečudo, že miesto pokračovateľa legendy napokon obsadila formácia Molly Hatchet, ale o tom inokedy. Od albumu Rockin’ Into The Night (1980) sa kapela úplne ponorila do dobového poprockového (nazvite si to hoci AOR) soundu, čo jej síce vynieslo na domácej pôde nejaké tie úspechy, ale ani v tomto komerčnom snažení sa jej nepodarilo dostať do popredia nieto na vrchol svetových rebríčkov. Zaznamenala však aspoň pár rebríčkových hitov, napríklad Hold On Loosely, Caught Up In You alebo Teacher, Teacher (skladba zo soundtracku k filmu Teachers). V kapele sa zjavili aj nejakí tí obligátni klávesáci, napr. Steve McCray alebo Max Carl.

Do 90. rokov vplávala kapela s albumom Bone Against Steel (1991). Kapelu medzičasom opustil Barnes, nahradil ho Danny Chauncey (gitara) a Steve Brookins v nej už tiež nebúchal. Barnes sa však vzápätí vrátil a klávesy obsluhoval prakticky celé 90. roky Bobby Capps. Občasnú koncertnú aktivitu si skupina dopĺňala zriedkavými albumami, ako boli Resolution (1997) alebo koncertný vydarený kúsok Live At Sturgis (1999).

Okolo milénia sa chalani spojili s Lynyrd Skynyrd na ich vianočnom albume Christmas Time Again (2000) a potom ho napodobili svojim vlastným projektom A Wild-Eyed Christmas Night (2001). V tom čase už za bicími sedel Gary Moffatt. Posledný štúdiový album kapely vyšiel v roku 2004 a volal sa Drivetrain. Zatiaľ posledný oficiálny prírastok do diskografie tvorí koncertný album Live From Texas (2011).

V roku 2012 sa kvôli zdravotným problémom odpojil od koncertnej zostavy Donnie Van Zant, od roku 2014 už oficiálne nie je členom kapely. Aktuálna zostava zvolávaná na koncertné vystúpenia je zložená z hráčov ako Barnes, Chauncey, Capps, Moffatt a Barry Dunaway (basa).

Diskografia:

  1. 38 Special (1977)
  2. Special Delivery (1978)
  3. Rockin’ Into The Night (1980)
  4. Wild-Eyed Southern Boys (1981)
  5. Special Forces (1982)
  6. Tour De Force (1983)
  7. Wild Eyed And Live! (1984)
  8. Strength In Numbers (1986)
  9. Bone Against Steel (1991)
  10. Resolution (1997)
  11. Live At Sturgis (1999)
  12. A Wild-Eyed Christmas Night (2001)
  13. Drivetrain (2004)
  14. Authorized Bootleg: Nassau Coliseum, Uniondale, New York 1/29/85 (2010)
  15. Live From Texas (2011)

Názor na “38 Special – Južanský AOR v tieni velikánov”

Pridaj komentár